maanantai 30. kesäkuuta 2014

The Karhunkierros

Retkeilyoppaan nimi on Karhukierros ja englanniksi The Karhunkierros Trail, mutta minä, joka olen heinäkuussa lähdössä kiertämään kyseisen kierroksen olen ristinyt itse kierroksen The Karhunkierrokseksi.

Oppaassa on yleistä tietoa mm. Oulangan kansallispuistosta ja alueen luonnosta. Jylhät maisemat ja monipuolinen lajisto on tehnyt koillismaan seudun tunnetuksi. Kuusamo on napapiirin alapuolella ja se on Suomen oloissa äärimmäisten sääolojen alue. Vuoden keskilämpötila on 0 astetta, mutta talvella pakkanen saattaa pudota alle -40 asteen ja kesällä on kunnon hellettä (tämä kesä saattaa olla poikkeus :). Vuotuinen sademäärä on 600 mm ja pienen haihtumisen vuoksi ilmasto on kostea. Ensilumi sataa lokakuun puolessa välissä ja toukokuun loppupuolella tulvii. Joten mielenkiintoinen kierros on tulossa. Tänä kesänä on mahdollisuus saada sateen lisäksi niskaansa myös lunta tai rakeita.

Kansallispuistossa on myös omat sääntönsä. Leiriytyminen ja avotulen tekeminen on sallittu vain merkityille paikoille. Koiria ei saa viedä autiotupiin. Roskaaminen ja luonnon tärvely on kiellettyä. Meille säännöt ovat itsestään selviä, mutta on mielenkiintoista päästä toteamaan, noudattavatko kaikki niitä.

Löysin tämän aarteen erämessuilta

Kuusamo kuuluu pohjoisboreaaliseen kasvillisuusvyöhykkeeseen, jonka yleisimmät puulajit ovat mänty, kuusi ja koivu. Kuusen alalaji, kapeaneulainen kynttiläkuusi (siperiankuusi), esiintyy alueella. Kuusamossa (Oulankajoen laaksossa) on lukuisia harvinaisia kasvilajeja. Retkeilijöitä ohjataankin jättämään rauhaan kasvit, joista osa on rauhoitettuja.
Retkeilijä saattaa törmätä myös poroihin, jotka ovat tulleet Oulankajoen rannoille hyttysiä pakoon. Niiden häiritseminen on tottakai kiellettyä. Hirvet ja karhutkin kuuluvat alueen eläimistöön (nekin kannattaa jättää rauhaan, jos sattuu näkemään). Pienemmistä eläimistä susia, ahmoja ja ilveksiä on myös maisemissa. Maakotka pesii alueella ja oppaan mukaan erittäin harvinainen sinipyrstö on myös havaittu alueella.


The Karhunkierros odottaa meitä :)

Oppaan kaikki tekstit ovat suomeksi ja englanniksi.
Varsinaisen Karhunkierroksen (70/80 km, 4 - 6 vrk) lisäksi oppaasta löytyy Pieni karhunkierros (12 km, 5-9 h), Oulankajoen alajuoksun melontareitti (25 km, 5-9 h) ja Keroharjun reitti 17 km, 1-2 vrk).


Alku on helppoa, viimeiset osuudet noustaan

The Karhunkierros on jaettu neljään osaan (19 km, 18 km, 25 km ja 23 km). Olemme suunnitelleet alustavasti neljän päivän (kolme yön) patikointia, joten noin 20 kilometrin päiväosuudet vai pitäisikö sanoa vuorokausiosuudet ovat meidän tavoitteenamme. Siellähän on lähes yötön yö vielä heinäkuun alkupuolella, hämärää on vain noin tunnin verran ja silloinkin näkee ilman lisävaloa, jos on selkeä sää.

Reissuun lähtee seitsemän henkilöä (4 aikuista ja kolme lasta (veljen 17-vuotiaat kaksoset ja siskon 11-vuotias poika) sekä kaksi koiraa (pieni portugalin podengo, Iines ja karjalan karhukoira, Venni) eli todellinen Ryhmä Rämä.


Opas ja kartta ovat kätevästi muovikansissa.

Opas sisältää myös kartan, johon reitit on merkitty tupineen, laavuineen ja nähtävyyksineen.

Karhunkierrosta on kierretty jo 50 vuoden ajan, vuodelta 1954 ovat ensimmäisten osuuksien merkinnät. Kierros syntyi, kun luonnosta innostunut porukka halusi koota kaikki Kuusamon nähtävyydet yhden reitin varrelle. Taustalla oli myös koskien suojelun edistäminen. Reitin loppuosa kulkee vaarajonon (Konttainen-Ruka) kaikkien huippujen kautta. Tarkoituksena on ollut, että reitti tuntuu kulkijoiden jaloissa ja sen varmasti tekee.


Kartassa on Rukatunturin ympäristöstä on oma pieni kartta.
Tällä kartalla pärjää hyvin Rukalla. Ensimmäinen etappi on vuokramökin löytäminen.


Meidän patikointi alkaa Hautajärveltä.
The Karhunkierroksen voi tehdä osissa, reitille voi tulla eri lähtöpisteistä, joten valinnan varaa on. Me teemme pisimmän reitin eli lähdemme Hautajärveltä. Menemme sinne Rukalta joko linja-autolla tai taksilla. Se selvitellään sitten kun ollaan Rukalla.


Maali
Loppupisteestä on sitten vielä mökille vähän yli kilometrin matka, joten siinä vaiheessa täytyy vaan jaksaa, jaksaa, jaksaa...


Sisä- ja ulkokuori. Olisi upeaa, jos ei sataisi, niin voisi jättää ulkokuoren pois ja nauttia näkymästä.
Uuden teltan pystytysharjoitus tehtiin sisätiloissa. Tämä on niin helppo teltta pystyttää, että sen voi tehdä myös yksin. Mutta toivottavasti ei sada kaatamalla :)

Hankintoja on joutunut tekemään melkoisesti, jotta pärjää sääoloista riippumatta ulkotiloissa koko reissun. Rinkka, teltta, makuupussi, makuualusta, sadevaatteet, kengät, kaasukeitin... siinä taitaa olla suurimmat rahanreiät.
Lopputulema on se, että tämä reissu ei ole ensimmäinen ja viimeinen vaan uusia reissuja on edessä myöhemmin.
Harjoituspatikointia Aulangon upeissa maisemissa


Minun täytyy myös miettiä minkä/mitkä kirjat otan mukaan, jotain kevyttä siis painoltaan ja ehkä sisällöltäänkin. Niistä sitten myöhemmin, kun reissu on takana.
Iinekselle on hankittu koirien hyttysmyrkkyä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti