keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Älä koskaan pyyhi kyyneleitäsi paljain käsin

Jonas Gardell, yksi Ruotsin julkisimmista kirjailijoista ja homoseksuaaleista on kirjoittanut trilogian, jonka ensimmäinen osa on Rakkaus (2012), Tarinan joka on odottanut tulla kerrotuksi, homoista, hänen ystävistään, joista osa sairastui, kuihtui ja kuoli pois. Hän itse selvisi.


Kirja kertoo Benjamista, Jehovan todistajasta ja Rasmuksesta, ainoasta lapsesta, homoudesta, joka odottaa esiin tuloaan. Kirjan tapahtumat perustuvat oikeisiin tapahtumiin.

Homous oli vielä 70-luvun lopulla luokiteltu Ruotsissa sairaureksi. Homoseksuaalinen mies luokiteltiin lapsen tasolle jääneeksi kurjaksi vaivaiseksi, kehityksessään anaalivaiheeseen jääneeksi, tunteiden tasolla äitiinsä takertuneeksi, epäitsenäiseksi ja traagiseksi yksilöksi. Mm. Ruotsin suurin päivälehti Dagens Nyheter kieltäytyi vielä 80-luvun alussa julkaisemasta kuolinilmoituksia,  jos vainaja oli mies kuten lähin surijakin.

Suurin osa homoista toimi salaa läheistensä tietämättä. Tukholmassa oli muutamia määrättyjä paikkoja, joissa he iskivät toisiaan. Kohtaamiset tapahtuivat virtsanhajuisissa vessoissa, pusikoissa, seinäsyvennyksissä jne.

Sitten homot alkavat sairastua tuntemattomaan tautiin, aidsiin, joka tappaa ja johon ei ole parannuskeinoa.

Tämä ensimmäinen osa antaa kuvan erilaisista perheistä, joihin homous tulee vaikuttamaan. Seuraavien osien nimet ovat Sairaus ja Kuolema.


Ostin kirjan Helsingin rautatieaseman pokkarikaupasta, jossa se kuului TopTeniin.

Luin sen Dublinissa, jossa myös kirjoitan tätä tekstiä.

Kirja teki minuun vaikutuksen ja auttoi ymmärtämään Jehovan todistajien elämää, jossa on melkoisia paineita myös perheen lapsilla.

On itsestään selvää, että ostan myös seuraavat osat, jotta saan koottua koko tarinan yhteen.

Teksti on hieman töksähtelevää, koska kirjoittaminen windows-tabletilla on minulle uutta, mutta yrittäkää kestää.

2 kommenttia:

  1. Tästä tuli mieleeni Helsingin puistohomoista kirjoitettu kiintoisa faktakirja, jota tosin olen vain selannut.

    VastaaPoista
  2. Sekin taitaa olla ajalta, jossa homous pidetttin vielä visusti kaapissa.

    VastaaPoista