tiistai 10. kesäkuuta 2014

Poika raidallisessa pyjamassa

John Boynen kirja "Poika raidallisessa pyjamassa" (2006, suom. 2008) teki minuun suuren vaikutuksen. Kirja itsessään näyttää hyvin vaatimattomalta. Se on pehmeäkantinen pieni pokkari.

"Löysin" sen jonkun lehden arvostelun kautta. Nykyään kirjoitan heti ylös kaikki kiinnostavat kirjat, elokuvat tai tapahtumat, jotka tulevat vastaan sanoma- tai muIsta lehdIstä tai yleensäkin jostakin, esim. tuttavien kautta.



Boyne (s. 1971) on kirjoittanut yli 70 novellia, seitsemän romaania ja kolme lastenkirjaa. Hän on irlantilainen kirjailija, joka on saanut oppinsa Dublinissa ja Norwichissa. Kirjoja on käännetty 45 kielelle. Tämä kirja on hänen tunnetuin romaaninsa ja siitä on tehty myös samanniminen elokuva.

Kirjassa matkataan yhdeksän vuotiaan Brunon mukana. Bruno on saksalainen pieni poika, jolla on äiti ja isä ja perheeseen kuuluu myös "Toivoton Tapaus" eli Gretel, Brunon kaksitoistavuotias sisar.

Perhe muuttaa kotiapulaisineen isän "tärkeän" työn vuoksi Brunon rakastamasta Berliinistä pois paikkaan, jota en tässä paljasta. Berliiniin jäävät Brunon kolmen hyvän ystävän lisäksi myös Isoäiti ja Isoisä ja Brunon rakastama talo.

Bruno antaa mielessään asioille mukavia nimiä: isän työhuone on "Kiellettyä Aluetta Aina ja Ilman Poikkeuksia", sisko on "Toivoton Tapaus", jolla on myös toinen nimi " Pelkkää Harmia Ensi Päivästä Lähtien".

Bruno tapaa uudessa paikassa yllättäen samanikäisen pojan, Shmuelin ja heistä tulee hyvät ystävät. Heitä erottaa aita, mutta se ei heitä haittaa. Bruno saa päähänsä hyvän idean, jonka myös toteuttaa ja sen myötä heidän ystävyydestään tulee ikuista.

Ajatukset jäävät kirjaan kiinni vielä pitkäksi aikaa lukemisen jälkeen. Historia tulee konkreettisena iholle.

Mikäli löydän kirjasta tehdyn elokuvan niin se on ilman muuta katsottava.

Suosittelen


                                      Lukemisiin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti