sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Kuin surmaisi satakielen

Pääsin mukaan lukupiiriin, joka on minulle täysin uusi kokemus. Ensimmäinen luettava kirja oli Harper Leen "Kuin surmaisi satakielen". En varmaankaan itse olisi ymmärtänyt tuota kirjaa lukea, joten oli hyvä, että se tuli näin vähän niin kuin pakotettuna luettavaksi.
Tämä on 14.painos ja vuosi on 2015
Englanninkielinen alkuteos on To Kill a Mockingbird ja kirja on julkaistu vuonna 1960 ensimmäisen kerran. Nelle Harper Lee (1926) on yhdysvaltalainen kirjailija, joka sai vuonna 1961 kaunokirjallisuuden Pulitzer-palkinnon tämän menestyskirjan johdosta.

Kirja on kahdeksan vuotiaan Scoutin tarina siitä, miten hän näkee Maycombin pikkukaupungin tapahtumat. Scout, oikealta nimeltään Jean Louse Finch, on vilkas poikatyttö, joka asuu isänsä Atticuksen, 13-vuotiaan veljensä Jemin ja heidän keittäjänsä Calpurnian kanssa. Scout oli kaksivuotias kun hänen äitinsä kuoli sydänkohtaukseen, joten hän ei juurikaan osaa kaivata äitiään.

Scoutin isä, Atticus, on lakimies ja saa tehtäväkseen puolustaa oikeudessa nuorta mustaa miestä, jota syytetään valkoisen nuoren naisen raiskauksesta. Pikkukaupungissa seurataan tarkasti oikeudenkäyntiä ja Atticuksen koko perhe saa ikävääkin huomiota puolustustehtävän vuoksi. Atticuksen oikeudentaju ei katso väriä, hän pyrkii työssään aina oikeudenmukaisuuteen. Tässä tapauksessa se kuitenkin aiheuttaa pahennusta valkoisen väestön keskuudessa.

"Matkijalintu eli satakieli laulaa vain ihmisten iloksi", kertoi Maudie-neiti Scoutille
Kirja on mielenkiintoinen, se on hyvin käännetty (oma mielipide), teksti muuttuu lukiessa kuviksi ja siihen on helppo eläytyä. Ensin kuitenkin pitää päästä vauhtiin... itsellä kesti joitakin kymmeniä sivuja ennen kuin sain oikeasti kiinni kirjan sisällöstä ja aloin kiinnostua siitä.

Kirjasta sanotaan, että se on yksi rakastetuimmista klassikkoromaaneista kautta maailman ja sitä se varmasti onkin. Sen sanoma on edelleen ajankohtainen. Ihmisillä on hyvin paljon samanlaisia ajatuksia tänä päivänä kuin Maycombin pikkukaupungin asukkailla 60-luvulla.

Jos saat kirjan käsiisi niin se kannattaa lukea. Itse hankin jo Harper Leen toisen kirjan "Kaikki taivaan linnut" jonka käsikirjoitus löytyi yllättäen ja on aiheuttanut ristiriitaisen vastaanoton. Se on ilmeisesti kirjoitettu ennen "Kuin surmaisi satakielen" -kirjaa, mutta sen tapahtumat sijoittuvat 20 vuotta myöhemmäksi. Kirjaa kuvataan Scoutin kasvutarinana, joten pakkohan se on ottaa luettavien kirjojen joukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti