sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Ihminen ja ympäristö

Opiskelen tällä hetkellä ympäristökasvattajaksi ja yksi "kurssikirjoista" on Ihminen ja ympäristö (2011). Sen ovat toimittaneet Jari Niemelä, Eeva Furman, Antti Haikka, Eeva-Liisa Hallanaro ja Sanna Sorvari.
Päätin esitellä kirjan teille, jolloin myös itse tutustun siihen tarkemmin ;)

Kirja on laaja katsaus ihmisen ja ympäristön vuorovaikutukseen. Suomalaiset asiantuntijat (yli 90) esittävät siinä omia näkökulmiaan ympäristöasioihin ja ihmisyhteisöjen vastuunkantoon.

Kirja on jaettu viiteen osaan:
I Ympäristön herkät järjestelmät
II Ihmisen kytkennät luontoon
III Luonto vaakalaudalla
IV Ihmisen muokkaamat ympäristöt
V Avaimia kestävään luontosuhteeseen

Lisäksi kirja sisältää useita kymmeniä teemalaatikoita, joissa jokin määrätty asia on käsitelty omana kokonaisuutenaan. Näistä esimerkkinä mm. Ilmaston lämpeneminen muuttaa Suomen lajistoa, Liito-orava ja valtatie 1, Amazonian kohtalo, Lyhyiden elinkaarien ongelma, jne.


Kuvitus täydentää tekstiä ja tuo "ilmavuutta" kirjalle.


Aiheet ovat mielenkiintoisia ja todella ajankohtaisia.

Jokainen meistä on varmasti törmännyt metsässä kulkiessaan kodinkoneisiin, autonraatoihin tai muihin roskiin.Tämä kuva liittyy tekstiin, jossa mietitään liikkumisen vihreämpää tulevaisuutta eli miten olisi mahdollista vähentää liikenteen hiilidioksidipäästöjä..

Ilmastonmuutoksen ennustetaan kutistavan maapallon jäätiköitä ja nostavan merenpintaa. Kuvassa jäätikön laidasta lohkeaa kappaleita mereen.
Ilmaston lämpenemiseen kun perehtyy tarkemmin, niin tulee tunne, että pitäisi itsekin vähentää autoilua ja muutenkin miettiä tarkemmin omia tekemisiään.

Tämä 462-sivuinen paketti on täynnä tärkeää, mielenkiintoista ja monipuolisesti käsiteltyä ympäristöasiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti