sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Kotomaamme ruoka-aitta

Sain käsiini aivan "uuden karhean" Jaakko Kolmosen kirjan "Kotomaamme ruoka-aitta. Kirja on vuodelta 1988. Sitä ei ole juurikaan käytetty eikä kunnolla avattu. Mutta nyt kirja on tutkinnan alla.

Kuvat eivät ole parhaita mahdollisia, johtuen siitä, että ne piti ottaa todella vauhdikkaasti. Syy siihen on perheeseen saapunut podengon pentu. Ansalla on niin kova vauhti päällä, että aika menee nuoren neidin tekemisien tarkkailuun.

Kirja on Pitäjäruokaprojektin tuotos
Jaakko Kolmonen kiittää alkusanoissaan suomalaisia, jotka ovat vuosien saatossa kehitelleet ja vaalineet kotimaamme arvokasta ruokakulttuuria. Kirja koostuu isoäitien tekemästä usean vuosisadan aikaisesta arvokkaasta työstä.

Teksti kertoo kirjasta olennaisen
Kirjan ohjeet on jaettu 21 maakuntaan. Osa ohjeista on kirjoitettu ruotsinkielellä ja osa murteella.

Åland  eli Ahvenanmaa sisältää mm. tämän kuuluisan pannukakakun ohjeen
Kanta-Häme ja hämäläinen joulupöytä
Pitäjän etusivuilla on lainauksia pitäjälle ominaisista sanonnoista. Turha mainita mikä maakunta on kyseessä seuraavissa lauseissa.
"Simmottoon renki kuokkii, 
kun isäntä viittii ruokkii."
"Parempi pien mutti,
kun tyhjä kuppi", sano isäntä
kun tuli huono perunasato.
"Mitä niistä tyhjistä terveisistä,
olis lähettänyt rievän."

Tässä muutama ohje poimittuna lähialueelta.






Pylsyn aineet ovat puoli sianpäätä, kilo sianniskaa, yksi sydän, pala keuhkoa, yksi ruokalusikallinen suolaa ja lisäksi vettä. 
Aineet keitetään suolavedessä kypsiksi, lihat irrotetaan luista, jäähdytetään ja hakataan hienoksi. Tämän jälkeen ne laitetaan astiaan kerroksittain karkean suolan kanssa. Lihat säilytetäään viileässä paikassa ja käytetään leikkeleen tapaan tai erilaisiin liharuokiin. Hämeessä käytettiin säilytysastioina puuastioita.

Pohjois-Savon perinteinen kalakukko
Kirjan loppuosassa (noin 140 sivua) käsitelty luovutetun Karjalan ruokataloutta. Kukot ja piirakat on käyty läpi ensin teoriassa, sitten eri alueiden kohdalla ohjeiden välityksellä.

Kirjaan täytyy perehtyä tarkemmin, jotta siitä saa paremman kokonaiskäsityksen. Joka tapauksessa tämä on tietoteos, josta varmasti löytää etsimänsä kokeillun pitäjäruoan.


Ansa, Portugalin podengo, 10 viikkoa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti