Kuvat eivät ole parhaita mahdollisia, johtuen siitä, että ne piti ottaa todella vauhdikkaasti. Syy siihen on perheeseen saapunut podengon pentu. Ansalla on niin kova vauhti päällä, että aika menee nuoren neidin tekemisien tarkkailuun.
Kirja on Pitäjäruokaprojektin tuotos |
Teksti kertoo kirjasta olennaisen |
Åland eli Ahvenanmaa sisältää mm. tämän kuuluisan pannukakakun ohjeen |
Kanta-Häme ja hämäläinen joulupöytä |
Pitäjän etusivuilla on lainauksia pitäjälle ominaisista sanonnoista. Turha mainita mikä maakunta on kyseessä seuraavissa lauseissa.
"Simmottoon renki kuokkii,
kun isäntä viittii ruokkii."
"Parempi pien mutti,
kun tyhjä kuppi", sano isäntä
kun tuli huono perunasato.
"Mitä niistä tyhjistä terveisistä,
olis lähettänyt rievän."
Tässä muutama ohje poimittuna lähialueelta.
Pylsyn aineet ovat puoli sianpäätä, kilo sianniskaa, yksi sydän, pala keuhkoa, yksi ruokalusikallinen suolaa ja lisäksi vettä.
Aineet keitetään suolavedessä kypsiksi, lihat irrotetaan luista, jäähdytetään ja hakataan hienoksi. Tämän jälkeen ne laitetaan astiaan kerroksittain karkean suolan kanssa. Lihat säilytetäään viileässä paikassa ja käytetään leikkeleen tapaan tai erilaisiin liharuokiin. Hämeessä käytettiin säilytysastioina puuastioita.
Pohjois-Savon perinteinen kalakukko |
Kirjaan täytyy perehtyä tarkemmin, jotta siitä saa paremman kokonaiskäsityksen. Joka tapauksessa tämä on tietoteos, josta varmasti löytää etsimänsä kokeillun pitäjäruoan.
Ansa, Portugalin podengo, 10 viikkoa |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti