lauantai 27. kesäkuuta 2015

Keittotaito vuodelta 1948

Keittotaito koteja ja kouluja varten. Kirjoittajat ovat Helmi Koskimies, Tampereen talouskoulun ent. johtaja ja Eva Somersalo, Tampereen kaupungin tyttöjen ammattikoulun ent. johtaja. Kirja sisältää 266 tekstikuvaa ja sienikartan. Ja tämä kirja, joka on käsissäni, on kuudestoista painos. 
Kirja o ollut kovassa käytössä.
Ja sitä on yritetty pitää koossa erilaisten viritelmien avulla
Alkutekstin perusteeella kirjan ensimmäinen painos on ilmestynyt 1932 ja sekin "on myöhästynyt huomattavasti professori Carl Tigerstedtin kuoleman johdosta. Hän oli näet aloittanut kalorialaskelmat, mutta tyä keskeytyi alkuunsa hänen kuollessaan. Tämän paljon vaativan työn ovat nyt suorittaneet pankinvirkailijat Kaisa Rahkola ja Kerttu Vilkman."

Seitsemäs painos on ilmestynyt 1939 ja tekstin mukaan näiden vuosien aikana kauppoihin on tullut paljon uusia ruoka-aineita, kuten esim. vihannessikuri, paprikahedelmät, munahedelmät ym. Uudessa painoksessa on otettu näitä uutuuksia mukaan, koska "myyjät voivat neuvoa niiden käyttämistä vain hyvin vaillinaisesti..."

Kirjan välistä löytyy kaikenlaisia muistiinapanoja
Kirja on varmasti "hajonnut" sen vuoksi, että sen välissä on paljon erilaisia lehtileikkeitä ja muistiinpanoja.

Tapuntainen eli pyöröjä = taikina, jonka sisällä on perunasosetta
Kirjan 679 sivua sisältää valtavasti ohjeita, yhteensä 1621 kpl. Kirjan kuvat ovat pieniä; hiukan eri systeemi kuin nykyajan kirjoissa, joissa kuvat saattavat olla jopa pääosassa.
Kahvikuppeja ja laseja käytetään mittoina desilitrojen lisäksi

Leipomiset -osio sisältää kaikki leivonnaiset
 Kivennäisaineet ovat ruoan palamisen jälkeisessä tuhkassa. 
"Meikäläisessä ruoassa on keskimäärin noin 15-20 mg happoenemmyyttä, kun pitäisi olla noin 25 mg emäsenemmyyttä."

Kalori oli ennen kaloria
Professori vertaa ruoan palamista puiden palamiseen. "Kuten erilaiset puut esim. märät rimat antavat toisenlaista lämpöä kuin kuivat koivuhalot, saa ruumiimmekin eri tavalla lämpöä ja voimaa eri ravintoaineista."
Naisille ja miehille on esitettu kaloriamäärät ammatin mukaan. Käsinompelija kuluttaa 1800 kcal, pesijä 2600 -3400 kcal ja miehistä vaatturi 2400-2500 ja puunsahaaja ja metsätyöläinen 5000-5400 kcal.
Terveysasioista on näköjään puhuttu jo 30- ja 40-luvuilla eli tietoa on ollut olemassa aina.

Kirjassa on myös ehdotuksia erilaisiin tilaisuuksiin.
 
Juhlapäivällinen ja illallinen
Kirjassa on annettu myös kahden viikon ruokalista ja -ohjeet sekä talvikaudelle että kesäkaudelle. Esimerkki talven listalta: ensimmäisen viikon torstaina on aamiaisella tattaripuuroa, pihvejä ja perunoita. Perjantaina sen sijaan paistettua tattaripuuroa, sylttyä, perunoita ja silakkasardiineja.

Tästä kirjasta saa käsityksen vanhan ajan tavoista,se kertoo meille enemmän kuin pelkkiä ruokaohjeita. Minä ainakin olen positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka täydellinen tämä kirja on kaikkine ohjeineen ja tietoineen.

Hieno kirja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti