tiistai 17. tammikuuta 2012

Makroner / Marie-Laure Tombini

Limemarkoner
15-20 små makroner
Tillagning: 30 min
I ugnen: 17 min
Vilotid för smeten: 1 h


2 äggvitor (80g)
60 g strösocker
120 g florsocker
80 g skållad och finmald mandel
1 droppe grön karamellfärg
1 kvivsudd salt

Till limekrämen:
1 dl limejuice
1 ägg
10 g maizenamjöl
50 g strösocker

1. Gör biskvierna tili makronerna enligt grundreceptet.
      - Mixa florsockret och den malda mandeln till ett finmalt pulver. Sikta blandningen i en skål (spara gärna   de stora kornen för atta använda vid ett annat tillfälle).
      - Vispa äggvitorna tillsammans med saltet till hårt skum. Tillsätt karamellfärgen, sockret och fortsätt att vispa tills marängen är helt blank.
      - Lägg i mandeln och florsockerblandningen i marängsmeten och blanda försiktigt med hjälp av en trägaffel eller stekspade: smeten ska fortfarande vara helt blank, men lite mer flytande. Var försiktig med att inte röra i smeten för mycket så att inte äggvitorna faller ihop.
      - Spritsa ut små biskvier glest på en plåt täckt med smörpapper (eller på ett bakplåtspapper). Låt dem vila i en timme i rumsteperatur.
      - Sätt ugnen på 150 C.
      - Ställ in dem i ugnen i omkring 12 minuter. Låt makronerna svalna innan du rör dem och sätter ihop dem eller tryffel emellan.


2. Gör i ordning limekrämen: rör samman limejuicen med maizenamjölet. Tillsätt sen uppvispande äggvitän och strösockret och vispa samman allt kraftigt.
3. Häll över blandningen i en kastrull och låt koka i omkring 5 minuter pä medelhög värme tills krämen tjocknar.
4. Häll krämen i en skål och täck den med folie och låt den sekan kallna i rumstemperatur.
5. Bred limekrämen på en makrondel och sätt sedan på en annan halva som lock. Gör på samma sätt med de andra makronerna.

Että semmosta. Tiistaiaamun kirjoitettu kirjakylpy.Siitä vaan kokeilemaan leivontaa ruotsiksi.

1 kommentti:

  1. Ruotsin kieli on musiikkia korvilleni. Lisää... aion kokeilla tuota ohjetta ensi viikonloppuna

    VastaaPoista