perjantai 8. toukokuuta 2015

Tatu Lehtovaaran kyydissä

Tatu Lehtovaara (1965) on opettaja (Stadin ammattiopisto) ja kirjailija. Hän on julkaissut tieto-, oppi- ja ruokakirjoja melkoisen määrän.

Minulle kävi perinteisesti niin, että kun hyppäsin Tatu Lehtovaaran kyytiin, siitä ei ole ollut paluuta. Merjan kirjastosta löytyy melkoinen kokoelma Tatun tai kirjoja joissa Tatu on mukana. Varaudu pitkään postaukseen, joka käsittelee kaikki alla olevat kirjat :)

Nämä löytyvät hyllystä

 
sekä nämä


Otetaanpas oppikirjat ensin käsittelyyn. Omalla työpaikallani, Ammattiopisto Tavastiassa, on nämä kirjat käytössä. Lehtovaara on tehnyt yhdessä Jari Hämäläisen kanssa kaksi oppikirjaa (ainakin), Ravintolakokin käsikirja (uudistettu painos, 2014), jota meillä käyttävät kakkoskokit ja Ravintolakokista mestariksi (2007) (kolmoskokkien kirja, mikäli he valitsevat à la carte -opinnot). Molemmilla kirjoittajilla on vankka kokemus ravintola-alalta oikeissa töissä sekä kotimaasta että ulkomailta sekä ammatillisesta ravintolan ruokatuotannon opetustyöstä. Tulos on nähtävillä tässä kirjassa.

Mielestäni kirja on uudistettu mallikkaasti. Ohjeet ovat täsmentyneet ja muutenkin tarkkuuta löytyy enemmän kuin ensimmäisessä painoksessa (2005). Kirja on erinomainen, mutta jotain kehitettävää siitä kuitenkin mielestäni löytyy. Kaipaan teoriaa annosten kokoamisesta lautaselle. Kuvat kertovat paljon mutta eivät kaikkea. Vaikka nykyään annoslautaset ovat jopa taidetta, niin siitä huolimatta perusasiat pitäisi olla listattuna nuorelle opiskelijalle.

Mukava maamerkki on kirjan kannessa oleva kokkihattu

Selkeät ohjeet, miten ruokaohjeita luetaan

Parsan käsittely kuvina

Perusasiaa yrteistä

Kirjassa on selkeät ohjeet ja kuvat lopputuloksesta
Samat tekijät
Tässä kirjassa mennään syvemmälle. Siinä käsitellään kultaista leikkauspistettä, saliruoanvalmistusta ja haastellisempia ruoanvalmistusmenetelmiä, jne.

Tiedätkö mitä tarkoittaa cross-kitchen tai avantgarde?

Transeeraminen ja liekittäminen salissa

Kylmät vadit

Hävikin huomioonottaminen on tärkeää, varsinkin näissä tuotteissa
Lehtovaaran kirjat ovat selkeitä, niiden kuvat (Jukka Heiskanen) ovat niin todellisia, että luulisi annosten olevan oikeasti silmien edessä.

2010, kolmas painos 2013
 Tämä kirja oli Tieto-Finlandia-ehdokas!

Upeita kuvia

Graavilohi-anjovisterriini

Loimutettua kalaa
Kirjasta löytyy myös kalojen parhaat sesongit, joitakin viiniehdotuksia; mm. kevyet nuoret punaviinit sopivat paistettujen ja grillattujen kalaruokien kanssa.

Riistakokki on vuoden 2011 tuotantoa.


Hirvi, metsäkauris ja valkohäntäpeura, olkaa hyvä

Hirvi on kaunis suomalaisen metsän asukki
Paloittelukartta

Kunnon riistaliemi syntyy näistä aineksista
Kirjassa on oheita joka lähtöön, lisäksi lisäkkeitä, kastikkeita jne. Riistaryyppyohjeista löytyy katajajuoma, rosmariinijuoma, tyrnijuoma, karpalojuoma. Maustamattomaan viinaan  (pulloon) lisätään makua antava aines ja sokeria hiukan. Annetaan maustua muutama päivä, pullo kuitenkin kaipaa kääntelyä, jotta maut irtoavat kunnolla.

Kirjassa Sienet ja sieniherkut (2012) tekijöitä on kaksi, Lehtovaaran lisäksi Mauri Korhonen, joka on ottanut myös osan kuvista. Ruokakuvat ovat edelleen Jukka Heiskasen kamerasta.

Mauri Korhosen osuus on sienien tunnistaminen ja kerääminen

Nämä merkit on osattava.
Pelkät sienien kuvat eivät riitä tunnistamiseen vaan myös lajiketiedot on luetttava huolellisesti. Summamutikassa ei sieniä saa kerätä. Metsissämme on muutamia hengenvaarallisia, tappavan myrkyllisiä sieniä, mm. punakärpässieni, myrkkunääpikkä (yksi pääkallo), suippumyrkkyseitikki, kavalakärpässieni ja valkokärpässieni (kaksi pääkalloa). Korvasieni saa kaksi pääkalloa ja neliön+kolme tähteä eli se on tuoreena tappavan myrkyllinen, mutta esikäsiteltynä (kahdesti keittämällä ja huuhtelemalla) erinomainen ruokasieni.

Sienikevätkääryleet
Kirjassa on ohjeita sienien säilömiseen ja useita ruokaohjeita ja tietty viinisuosituksia eri sieniruoille.

Vuoden 2012 satoa on myös tämä kirja "Kesän grilliherkut", jossa "grillataan" mm. eri lihoja, makkaraa, kasviksia, sieniä, leipää. Tämä kirja ilmestyi ennen edellä esiteltyä sienikirjaa.

Grillaamisen lyhyt oppimäärä

Ohjeita on kaikesta muustakin grillaukseen liittyvästä

Ensin appelsiinit grillataan, sitten niistä puristetaan mehu valelukastikkeeseen

Nyt tulee nälkä :)

Kirjassa on yhdeksän eri marinadikastikkeen ohjetta, suolaliuoksen ohje ja erilaisten mausteseosten ja maustekastikkeiden ohjeita.

Kylmät kalaherkut (2014). Kuvat edelleen Jukka Heiskasen käsialaa.

Kirja sisältää paljon erilaisten herkkujen ohjeita.

Tuorejuusto.lohiterriini

Kirjassa on ohjeita silakasta, muikusta, ahvenesta, kuhasta, hauesta, säynävästä, lahnasta, särjestä, jne. eli valikoimaa on. Kalan käsittely ja kypsentämismenetelmät on myös käsitelty.

Huomaan, että minulta puuttuu yksi Lehtovaaran kirja: Savustuskirja. On myös mahdollista, että se on eksynyt joukosta jonnekin toiseen hyllyyn.Täytyy tarkistaa asia.

Tatu Lehtovaara on toinen kirjan "Kaksi kokkia ja kemisti" (2014) kokeista ja Arto Rastas toinen. Kirja käsittelee keittiön ja kemian kohtaamista keittiössä. Tatu on jalostanut reseptit huippuunsa, Arto hakenut samoihin ruokiin kokeilevaa, uutta särmää. Ohjeissa on aina kaksi versiota, perinteinen ja molekyyligastronomisempi. Kemisti Anu kertoo ruoanlaiton kemiasta ja raportoi kokeiluista.

Kuvat Jukka Heiskanen :)

Vedestä riittää juttua

Tekstinä ja kuvana

Leivontakin perustuu kemiaan

Sous vide

Takakansi kertoo kaiken

 Anun ja Tatun yhteistyö on saanut jatkoa (2015).


Lähes kaikki kuvat Jukka Heiskanen

Ihanat värikkään kasvikset

Mitä tapahtuu kun porkkanan jättää pöydälle tunniksi

Tähän kannattaa tutustua tarkemmin jos saa kirjan käsiin.
 Tieteellistä ruoanvalmistamista. Suola tuo ruokaan suolaisuutta, makeutta, täyteläisyyttä, aromia ja sakeutta.
Takakansi esittelee myös tekijät
Tähän on hyvä lopettaa, nimittäin kirjat loppuivat. Kaksi viimeistä pääsee pöydälleni tarkempaa tutkimista ja lukemista odottamaan. Savustuskirjaa jään etsimään, jos hyllystä ei löydy niin kaupasta löytyy. Yksi kirja vielä puuttui listalta "Molekyyli sopassa", joka kuuluu tähän kemiasarjaan. Sitäkin täytyy metsästää ensin omasta hyllystä.
                                                                  Äitienpäivää meille kaikille äideille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti