keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Mieleni minun tekevi

Mieleni minun tekevi, 
Aivoni ajattelevi
Lähteäni laulamahan,
Saa´ani sanelemahan, 
...

Ensimäinen runo

Kirjastooni ei ole tämä kirja kuulunut jostain syystä aikaisemmin. Nyt kuuluu ja huomaan, että se on upeata tekstiä. Kalevalainen runomitta vaatii hiukan totuttelua, mutta kohta sitä yrittää itsekin riimitellä samoin.

Näköispainos
Kalevala sisältää viisikymmentä runoa. Kahdenkymmenen jälkeen tulee yhdeskolmatta jne. Hauskasti ilmaistu, ei ole tullut aikaisemmin vastaan tai en ainakaan muista. Kohta minäkin täytän seitsemäskuudetta vuotta :) Täytyy muistaa käyttää tätä jossain sopivassa tilanteessa. Esimerkiksi syntymäpäiväkortissa voisi asianomaisen yllättää uudella "vanhalla" tyylillä.


Kansikuva
Kirjassa on lisäksi loitsujen luettelo, johon en ole perehtynyt vielä tarkemmin. Kaikkea löytyy karjan luvusta manaussanoihin. Ne on niin ovelasti merkitty, että en vielä osaa etsiä niitä kirjasta.

Esim. loitsu Käärmeenasetus-sanat (kyllä; kirjassa on tavuviiva ässien välissä) on merkitty sisällysluettelossa näin:  26: 695-758. Olen ymmälläni. Kirjassa on 729 sivua ja runojen luvut päättyvät lukuun 620. Elinikäisen oppimisen taitoja tarvitaan eli ongelmanratkaisua.

Ensimmäinen aukeama
 Suosittelen tutustumaan Kalevalaan.

Painettu EU:ssa :)
Kuvittanut ja painatustyön suunnitellut Akseli Gallen-Kallela. Tekstistä vastaa tietty Elias Lönnrot

Joskus tekisi itsellekin hyvää sulkea suu
Suomen kansalliseepos. Korkea aika tutustua omaehtoisesti vähän tarkemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti