torstai 27. helmikuuta 2014

Gastronomian sanakirja

Täytyy oikein ihmetellä, miten olen aikaisemmin tullut toimeen ilman Kaarina Turtian Gastronomian sanakirjaa (2009). Se on oiva tietopaketti. Suomenkielisen sanaston lisäksi kirja sisältää runsaasti vieraskielisiä hakusanoja. Gastronomian kieli on peräisin Ranskasta ja se on huomioitu hakusanoissa.
Turtian kirjassa on noudatettu Kielitoimiston suosituksia.


Suomen kieleen pyrkii pesiytymään vääriä muotoja, kuten "sitruunaruoho" tai "sitronellaheinä" (aivan eri kasvi), kun oikea muoto on "sitruunaheinä". Turtia tuo vielä esiin toisen muunnoksen, jota näkee: "barbeque" vaikka oikea muoto on "barbecue".

Juomien osalta kirjasta löytyy vain tärkeimmät hakusanat. Kirjassa on myös ääntämisohjeita sanoille ;).

Sopivasti juomatietoutta


Kuten allaolevasta kuvasta voi todeta, niin lisäaineistakin on kerrottu pitkästi.



Lipeäkala...lisäaineita ...

Muutama esimerkki:
"Kvinoa (esp quinoa...), savikkakasveihin kuuluva yksivuotinen, jopa 2,5 m korkea ruoho (Chenopodium quinoa), muinaisten inkojen pyhä kasvi, jota on viljelty Etelä-Amerikassa Andeilla noin 5000 vuotta. Viljellään nykyisin mm. Perussa, Kolumbiassa ja Boliviassa. Tärkkelyspitoisista, pienistä, pyöreistä, vaaleankellertävistä siemenistä, jotka muistuttavat hirssin siemeniä, valmistetaan puuroa, piirakoita ja kroketteja seka chichaa. Sopivat myös lisäkkeeksi riisin tapaan, patoihin ja uuniruokiin, jauhettuna myös leipäjauhoksi (vaatii lisäksi vehnäjauhoja, koska ei sisällä gluteenia) ja aamiaismuroiksi. Myös kvinoan lehtiä käytetään ruoaksi....jne."

"Zombie (engl 'puolitiedoton olento' < länsiafrikkalaisista kielistä), cocktail, jossa valkoista, kullankeltaista ja tummaa rommia, appelsiinilikööriä, limetti-, appelsiini-, ananas- ja guavamehua, grenadiinia sekä lusikallinen Pernod'ta ja saman verran appelsiininkukka-ohramehua sekä jäämurskaa, koristeena ananasaviipaleita ja tuoretta minttua." Huh huh mikä juoma... aineita tarvitaan jo "miljoona".

Tämä kirja on tarpeeseen nimenomaan minunlaiselleni henkilölle, joka haluaa pitää kirjaa konkreettisesti omissa käsissään eikä saa samanlaisia "kicksejä" googlettamalla ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti