torstai 3. tammikuuta 2019

Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille)

Taru Anttonen ja Milla Karppinen ovat toimittaneet kirjan Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille). Kirja oli lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas. Kirja ei saanut Finlandia-palkintoa, mutta oli lukijoiden suosikki -voittaja.
Kirjoittajia on yhteensä 24 ja kuvittajia 41. Siitä huolimatta kirja vaikuttaa hallitulta kokonaisuudelta. Kirjan tuotantoa on rahoittanut 725 mesenaattia, joista osan nimet on julkaistu kirjan lopussa. Sieltä löytyy myös kirjailijoiden ja kuvittajien nimet ja heidän kohteensa.

Kirjani on jo viides painos, mikä oli minulle yllätys. Julkaisuvuosi on kuitenkin 2018.  Kirja on omistettu pienille ja isoille sankareille eli lukijakin on sankari. Kirjan alkutekstissä kerrotaan, että "se on syntynyt Elena Favillin ja Francesca Cavallon teoksen Iltasatuja kapinallisille tytöille - 100 tarinaa ihmeellisistä naisista (S&S 2017) innoittamana".
Kirjailijoiden mielestä suomalaiset naiset ansaitsevat oman kirjan ja tässä se nyt on.
Kuva: Päivi Arenius, teksti: Laura Gage
 Kirjassa on 60 satua, tarinaa, jotka perustuvat henkilöhaastatteluihin ja kirjalliseen lähdeaineistoon.
Aukeaman vasemmalla puolella on kuva henkilöstä (sankarista), oikealla  sadunomaisesti kirjoitettu tarina hänen elämästään tai osasta siitä ja tarina jatkuu seuraavalle sivulle. Neljännellä sivulla on  kunkin henkilön lyhyt historiakatsaus.
Tämä on ihana kirja lukea. Teksti on helppoa eli tämähän on lasten ja nuortenkirja (ja kaikkien muiden). Jokainen tarina on mielenkiintoinen ja tuo esille näiden naisten voiman ja sitkeyden tehdä sitä minkä kokevat itselleen sopivaksi.
Kuva (rajattu): Mira Mallius
Kuva (rajattu): Hanna Konola
Kuva (rajattu): Eveliina Netti
Kuva (rajattu): Teri Zambrano
Sankareita on siis 60, joista näissä kuvissa on viisi. Tunnistatko heidät? Ensimmäinen on Miina Sillanpää ja toiset epämääräisessä järjestyksessä Maija Itkonen & Reetta Kivelä, Alma, Eva Wahlström ja PMMP.
Sankarit ovat tunnettuja ja vähemmän tunnettuja, mutta sankareita.

Katkelma alkusanoista:
" Sankarin ei tarvitse olla vahva tai kuuluisa, ei aina edes rohkea. Välillä ketä tahansa pelottaa tai jännittää. Mutta vaikeudet ovat voitettavissa, kunhan jaksaa olla sinnikäs, uskoa unelmiinsa ja uskaltaa pyytää apua kun sitä tarvitsee. Sen nämä tarinat ovat meille osoittaneet."

Katsohan sinäkin peiliin ja mieti, minkä alan sankari sieltä kurkistaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti