sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Luoja lasta auttakoon

Toni Morrisonin kirja "Luoja lasta auttakoon" on Keltaisen kirjaston kirja. Keltainen kirjasto on tarjonnut loganinsa mukaan "Parasta kirjallisuutta maailmalta jo vuodesta 1954". Morrisonin kirja on kirjaston 470. ja se on julkaistu suomeksi vuonna 2016. Alkuperäinen kirja on "God help the Child", joka ilmestyi 2015.
Toni Morrison (s. 1931) on yhdysvaltalainen kirjailija, jolle myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto vuonna 1993 ensimmäisenä mustana naisena ja mustana amerikkalaisena. Vuonna 2012 hänelle myönnettiin Vapauden mitali. Kaikki Morrisonin kirjat on julkaistu Keltaisessa kirjastossa.
Kirjan päähenkilö on Lula Ann, yönmusta tyttö, jonka ihonväri oli äidilleen täysi katastrofi. Äiti ei hyväksy tytärtään missään vaiheessa, tämä ei saa kutsua häntä edes äidikseen. Tytär hakee äitinsä hyväksyntää tekemällä mitä tahansa ja lopulta saa sen valheen avulla.
Aikuisena Lula ottaa nimekseen Bride (morsian). Bride löytää stylisti Jeren kautta uuden tyylin, saa oman meikkisarjan ja menestyy. Monien miesten jälkeen hän tapaa Bookerin, johon Bride rakastuu tosissaan.
Yhtäkkiä Booker jättää hänet ilman selityksiä. Bride ei kuitenkaan anna periksi ja lähtee etsimään tätä.
Monien vaikeuksien ja kokemusten jälkeen Bride löytää Bookerin ja tapaaminen on kaikkea muuta kuin mukava. Asiat alkavat selvitä vähitellen kun molemmat saavat sanottua asiat, jotka heitä ovat painaneet lapsesta saakka.

Kirjaa on helppo lukea. Sen eri kappaleet on omistettu jollekin kirjan henkilöistä. Asioita käsitellään eri näkökulmista ja lukijalle selviää kunkin henkilön käyttäytymiseen vaikuttavat taustat.

Liityin tämän kirjan myötä Keltaisen kirjaston sähköpostilistalle ja tulen saamaan sieltä ajankohtaista postia.
Kaikella todennäköisyydellä palaan vielä Toni Morrisonin pariin, jolta on ilmestynyt 11 romaania, kaksi lastenkirjaa, novelleja ja tietokirjallisuutta.
Lukemisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti