lauantai 13. joulukuuta 2014

Tomtens År

Kävin eilen pikaisesti Hämeenlinnan uudessa kauppakeskuksessa Goodmanissa ja poikkesin Kirja&Idean PopUp -myymälään.  Käsiini osui Tonttukirja, jossa oli alennettu hinta 45 euron pintaan (normihinta yli 50 €). Kirja oli kuitenkin pöydällä, jossa suurin osa kirjoista maksoi 10 euroa, joten naisen logiikalla ajattelin, ettei hintatieto voi pitää paikkaansa. Niinpä nappasin kirjan (se oli ainoa) mukaani ja lähdin tiedustelemaan asiaa myyjältä. Hän kävi "takahuoneessa" kysymässä todellista hintaa ja lopputulemana kirja lähti meille 15 eurolla.

Myyjä varoitteli ennen rahastusta, että kirja on ruotsinkielinen. Jotkut asiakkaat kuulemma olivat palauttaneet kirjan sen vuoksi, kun se oli ruotsinkielinen.

Suomenkielinen kirja on Tontun vuosi
Teksti on Kirsti Mannisen ja kuvitus Aki Paavolan
Kirjaa on mukava selata ja tutkia sen kuvia. Voin vain kuvitella miten mukavaa olisi katsella kirjaa jonkun lapsen kanssa. (Sitä odotellessa. Jaahas, alkaakohan tässä mummukuume nostaa päätään ;)

Minulle haastetta antaa kieli. Kirjan avulla voi palautella mieleensä toista kotimaista ja lisäksi huomata kuinka paljon ymmärtää kun ruotsin kieltä ei oikeastaan tule käytettyä missään.

Kirjan takakannessa jää miettimään, ovatko nämä oikeita tonttuja?

Kirja kertoo Tyynelän tontuista ja samalla tavoistamme, uskomuksistamme, vuoteen sijoittuvista juhlapäivistä ja yleensäkin eri vuodenajan askareista.

Eija Porkolan valmistamat tontut on kuvattu Eijan kotipiirissä, Luodon Västerbyssä, jossa Tyynelän tontut asuvat. Tyynelä on auki myös vierailijoille määrättyinä aikoina.

Tyynelän tontuilla on myös omat Facebook-sivut

Kuvissa tontut tekevät erilaisia askareita, tässä erilaisia leluja puusta


Kesäisin tontut kalastavat
Kirjassa tontut paistavat makkaraa, käyvät savusaunassa, hiihtävät, tekevät saunavihtoja/vastoja juhannuksena, käyvät mustikassa, ovat mukana korjaamassa satoa, veittävät kekrijuhlia, pesevät pyykkiä vanhaan tapaan pyykkilaudalla ja viettävät häitä.
Kirja päättyy tonttujen joulun viettoon Tyynelässä. Jouluun liittyy tietysti lahjojen jakaminen, mutta siihen ei ole keskitytty laajemmin.

Reki täynnä lahjola

Kirjaa voi pitää myös ruokakirjana, sillä saat samalla mallasleivän (maltbröd), karjalanpiirakoden (Karelska piroger), hernekeiton (ärtsoppa), laskiaispullien (faslagsbullar), mämmin (memma), kulitsan ja Tyynelän tonttujen kotijuuston (bondost),  kalakukon, ohrauunipuuron (korngröt), ruisleivän (rågbröd) ja sienisalaatin (svampsallad) ohjeen.

Ehdottomasti tutustumisen arvoinen kirja ja kannattaa harkita myös Tyynelässä käyntiä. Minä ainakin lumouduin tontuista.

Tonttuilemisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti