maanantai 20. heinäkuuta 2020

Polta nämä kirjeet

Luin "Polta nämä kirjeet" Alex Schulmanin toisen kirjan, jossa ALex perehtyy sukunsa menneisyyteen. Hän etsii sieltä syytä omiin vihan tunteisiinsa. Omat lapset "elävät" Alexin mielialojen mukaisesti ja yrittävät käyttäytyä siten, ettei isä vaan hermostuisi. Vaimokin antaa varoituksen, ettei kohta enää jaksa Alexin raivonpuuskia.
Alex hakeutuu terapeutille, joka on erikoistunut perhekarttoihin ja huomaa omassa kartassaan, että äidin suvun puolella valitsee kaaos. Alex alkaa muistella lapsuuden aikaisia tapahtumia ja kaikkien välisiä riitoja.
Alexin äidin isä Sven Stolpe on ollut arvostettu kirjailija, mutta luonteeltaan tosi vaikea. Alex lukee kaikki isoisänsä kirjoittamat kirjat, jotta hän löytäisi vastauksen siihen, mikä on vihan alkuperä.
Alexille selviää että Karinin (mummin) ja Svenin suhde on ollut kiemurainen ja raskas varsinkin mummille.
Alex saa myös tietää, mistä Svenin viha on saanut alkunsa.
Kaiken saamansa tiedon jälkeen Alex ehkä pystyy hallitsemaan omaa vihaansa ja pelastamaan perheensä.
Tätä kirjaa on kehuttu kovasti. Sen vuoksi odotukseni olivat korkealla, mutta kirja ei ihan yltänyt niihin. Omassa lapsuudessani oltiin iltaisin hiljaa, kun isä lepäsi. Televisio oli niin hiljaisella, että ääntä tuskin kuuli. Olen siis kasvanut ympäristössä, jossa yksi henkilö täytti aina tilan ja käytti valtaansa tehden muiden elämästä lähes helvettiä. Voin hyvin eläytyä Karinin ja Svenin elämään.
Oma arvioni ei kuitenkaan estä minua suosittelemasta tätä teille muille. Usein syyt ihmisen käytökseeen löytyvät jostain kauempaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti