keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Superviljat

Terveellisen ruokavalion uudet trendit: Superviljat...ainakin jos on Chrissy Freeriä uskominen.


Anna Maija Luomi on kääntänyt kirjan eglannista suomeksi.Se sisältää 12 superviljan esittelyn ja 100 ruokaohjetta.



Kuten sisällysluettelosta huomaa, osa viljoista on hyvinkin tuttuja, mm. tattari, hirssi, kaura ja ohra.

Superruokaa ovat kirjan mukaan elintarvikkeet, jotka ovat luonnostaan hyvin ravinteikkaita suhteessa niistä saatavaan energiamäärään. Superviljat sisältävät alkion, kuoren ja ravintovaraston eli ovat puhdistamattomia.

Superviljojen terveysvaikutuksia ovat tasainen verensokeri (Gl yleensä matala), korkea kuitupitoisuus, apua painonhallintaan (liukenevat kuidut),  prebioottinen vaikutus (edistävät terveellisen bakteerikannan kasvua), pienempi sydän- ja verisuonitautiriski ja tiettyjen syöpien riskien väheneminen (liukenemattomat kuidut vähentävät paksunsuolensyövän riskiä).

Hiukan tuntemattomampia viljoja
Kvinoa on luonnostaan gluteenitonta ja siinä on mm. korkea proteiinipitoisuus. Sitä on helppo ja nopea valmistaa (12 min).

Kvinoa
Kirja kertoo jokaisesta superviljasta  melko kattavasti omana kappaleena. Miksi ne ovat supereita, mitä niistä voi valmistaa ja miten?

Itse en ole vielä kovin tuttu kvinoan, amarantin ja chia-siementen kanssa. Nyt on siis aika tutustua niihin paremmin - kirjan kautta ja sitten ihan käytännössä.

Ehkäpä jopa valmistan niistä jotain :)



Jos terveellinen elämä ja ruokailu kiinnostaa, niin tämä kirja on sinua varten!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti