No niin, nyt ollaan lähellä fokusta eli gradusta on kyse. Tilasin Kimmo Svinhufvudin "Gradutakuu" -kirjan (2010) ja olen lukenut sen lähes kokonaan. Viimeksi keskellä yötä, kun uni ei tehnyt tuloaan piti lukea muutama sivu gradutakuuta niin johan alkoi ramasemaan :) No ei se ihan niin mennyt, mutta lukeminen kokosi kuitenkin ajatuksiani siihen malliin, että pystyin myös rauhottumaan uneen.
 |
Kirjan väri tasapainottaa levotonta mieltä. |
Kirjan ulkoasu on vihreä, en tiedä onko alkuperäisenä ajatuksena ollut vihreän värin rauhoittava vaikutus.
Vihreän värin vuoksi oli pakko laittaa tähän lainaus Namaste Oy:n sivuilta Marika Borgin tekstistä:
"Vihreä on luonnon oma väri, rauhoittava ja sopusuhtainen.Se lisää viisautta, ymmärrystä ja harmoniaa....Luonnon vehreys rauhoittaa ja lataa meitä, aivan kuin löytäisimme helpommin sisäisen itsemme. Sanotaan, että vihreä on sydämen väri, tasapainoinen, tervehdyttävä ja virkistävä... Vihreää käytetään rauhoittamaan sydänvaivoja, liian korkeaa verenpainetta sekä jännittyneisyyttä. On havaittu, että omenanvihreä on erityisen hyvä tyynnyttämään kiihtynyttä tai shokissa olevaa mieltä sekä rauhoittamaan ylivilkkaita lapsia... Luonnonvihreällä on aina koko olemustamme tasapainottava vaikutus."
Lähde: http://www.namaste.fi/fi/inspiroidu/artikkelit/varit-ovat-voimaa
Kirja on Svinhufvudin mukaan erilainen graduopas. Se sisältää ohjeistuksen lisäksi tehtäviä, joita tekemällä mm. tottuu kirjoittamaan ja aikatauluttamaan kirjoittamistaan.
Kirjan ensimmäisessä kappaleessa on diagnoosi minun olotilalleni, graduahdistus. En kuitenkaan tunnusta että se olisi kovin vakava minun kohdallani, suurin syypää siihen että olen jumissa on määrätynlainen laiskuus tarttua. Ehkä minun pitää kokea tämä, jotta pääsen siihen tunnetilaan, joka on opiskelijoilla, joita itse olen mm. patistanut tekemään/palauttamaan tehtäviään.
 |
Svinhuvud tekee graduohjausta ihan työkseen eli kokemusta ei puutu. |
Tunnustan, että en ole tehnyt kaikkia kirjan harjoituksia, mutta tämäkin kirjoittaminen vie minua lähemmäksi tavoitettani. Lisäksi olen tehnyt keväälle jo niin monenlaista suunnitelmaa, että motivaationi väistämättä alkaa tulla esiin.
Svinhufvud kirjoittaa ja käsittelee asioita hauskasti. Ensinnäkin lukijan pitää miettiä, miksi tekee gradua? Ja miten hyvän siitä aikoo tehdä? Hän kertoo kylmästi että "sinun gradusi on sinun", kukaan muu ei sitä tee, ellet sitten teetä sitä jollakin, mutta se ei ole suositeltavaa. Ja toisaalla että "sinun gradusi ei ole sinun", vaan se on yhteistyötä.
"Aikuisuus alkaa silloin, kun alamme ottaa vastuun omista teoistamme" - Robert G. Allen, amerikkalainen sijoittaja ja kirjailija.
Kirjan lukujen alussa on edellisen kaltaisia eri henkilöiden sanontoja, joita ainakin minä luen mielelläni.
 |
Vapaa kirjoittaminen säännöllisesti tekee kirjoittamisesta rutiinia. |
Gradun kirjoittamisessa on kolmenlaisia päiviä:
- fokuspäiviä, jolloin keskitytään 80 % ajasta saavuttamaan tavoite
- puskuripäiviä, jolloin suunnitellaan, keskustellaan, etsitään kirjallisuutta tai luetaan tätä opasta
- vapaapäiviä, jolloin vältetään kaikkea työhön liittyvää toimintaa
Ajankäytön tavoitteena on lisätä fokuspäivien ja vapaapäivien määrää ja vähentää puskuripäiviä.
Kirjan loppuosassa on lyhyesti ohjeita viittauksiin ja lähteiden
merkitsemisiin ja joitakin oikeinkirjoitusvinkkejä (pilkut, viivat,
numeroilmaukset, vinoviiva ja kursivointi)
Uskon että tästä kirjasta on minulle hyötyä. Ainakin se on tuonut minut ydinasioiden juurelle ja jotain on jo liikahtanut siihen suuntaan, että graduni alkaa taas elää :)
"Nopein tapa tehdä monta asiaa on tehdä vain yhtä asiaa kerrallaan." -Samuel Smiles, skotlantilainen kirjailija
 |
Syksyn hohtavat värit antavat myös energiaa. |